2019-05-07 07:43:58• hírek • Bede Emőke

Minden, amit az ovis beiratkozásról tudni kell!

Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum
Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum

Hétfőtől május 17-ig kérvényezhetik a szülők mindazon gyerekeknek az óvodába való újraíratását, akik már az előző tanévben is ovisok voltak, de még nem iskolakötelesek. Azoknak a jelentkezését pedig, akik eddig még nem jártak óvodába, május 20-tól fogadják – tájékoztatta szerkesztőségünket a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség.

A beiratkozás első köre tehát május 20-án indul: a jelentkezéseket e naptól kezdődően június 7-ig lehet benyújtani, majd ezeket június 10. és 14. között dolgozzák fel és bírálják el. A második forduló június 24-én kezdődik, a jelentkezéseket július 19-ig fogadják. Július 22. és 26. között zajlik az elbírálás.


A szaktárca közleménye szerint a tanintézmények maguk dönthetik el, milyen idősávban fogadják a szülőket, és jól látható helyen elhelyezett értesítésben tájékoztatniuk kell őket a megszabott beiratkozási programról, ugyanakkor a tanintézet honlapján (ha van ilyen), és esetleg a tanfelügyelőség weboldalán is fel kell tüntetniük azt. Az újrairatkozási folyamat lezárta után a fennmaradó helyeket korcsoportok szerinti csökkenő sorrendben (nagy, középső, majd kis csoport) osztják le – olvasható a tanfelügyelőség közleményében.


Abban az esetben, ha a rendelkezésre álló helyek számát meghaladja a jelentkezők száma, akkor pontosan meghatározott kritériumrendszer alapján állítják fel a bejutó gyerekek sorrendjét. Elsőként egy általános kritériumrendszert követnek, melyben többek között döntő szerepe van annak, ha a gyerek (fél)árva vagy fogyatékkal élő, esetleg a testvére(i) is ugyanabba az intézménybe jár(nak). Természetesen a jelentkezőknek mindezt hivatalos dokumentumokkal is alá kell támasztaniuk.


Az általános szempontok mellett beszélhetünk speciális kritériumokról is, melyeket minden óvoda maga szabhat meg, viszont jóvá kell hagynia a tanfelügyelőségnek is, ennek határideje legkésőbb május 18. A megszabott szempontok nem lehetnek diszkriminatívak, ugyanakkor nem hivatkozhatnak a hivatalos beiratkozási időszak előtt összeállított jelentkezési listákra. Túljelentkezés esetén az intézményeknek előbb az általános szempontokat kell figyelembe venniük, és csak ezt követően alkalmazhatják a specifikus kritériumokat a felvételre kerülő gyerekek kiválasztásakor – pontosít közleményében a tanfelügyelőség.


Szatmár megyében egyébként összesen 10 511 óvodai helyet jegyeznek, melyek közül 3 740-et kis csoportosok számára, 2 891-et középső csoportosok számára, 3 880-at pedig nagy csoportosok számára tartanak fent.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: